Omgeving

homeEen greep uit wat er zoal te doen en te bezoeken is:

Kanoverhuur:
Sydsvensk Kanotleasing, Oshult 3040, Markaryd. Tel. 00460(0)43314018, mobielnr: 0046(0)705871137
Routebeschrijving: rechtsaf van het terrein het weggetje op, rechts af weg 15 op, vrijwel direct linksaf richting Hannabad/Kanotzentrum. Na ongeveer 2 km ziet u aan uw rechterhand een uithangbord met een kano erop staan. Daar gaat u linksaf. Vanaf de kanoverhuur kunt u met de kano via een mooie tocht over meren en kreekjes onder de brug door bij de kerk van Markaryd onze steiger bereiken.

Grotere steden/mooie stadjes:
Laholm (op 30 minuten afstand), Hässleholm (45 minuten) , Kristianstad (60 minuten), Halmstad (60 minuten), Helsingborg (60 minuten), Båstad en omgeving (60 minuten), Växjö (70 minuten). Vanaf Helsingborg (aan de westkust) kan je met een voetgangersveerboot een uitstapje maken naar Helsingør (aan de oostkust van Denemarken).

Antiek/curiosa/loppis:
Er zijn vele curiosa- en antiekwinkeltjes in de omgeving. Zie de folder in de informatiemap. Regelmatig zie je aan de kant van de weg een bordje met "loppis" erop. Loppis is een afkorting van loppmarknad, een "loppa" is een vlo en "marknad" is een markt, een vlooienmarkt dus. Een loppis kan bij iemand thuis zijn of in een speciale winkel waar men een schap huurt voor zijn spullen.

Uit eten:
Op het platteland, zoals in Markaryd en omgeving, is een andere eetcultuur dan in de grotere plaatsen in Zweden en in Nederland. Bistro's en cafés zoals in Nederland zijn er niet. Er zijn een aantal lunchcafés, een Chinees-Thais restaurant en een aantal pizzeria's. Als de Zweden 's middags buitenshuis lunchen, dan gebruiken ze vaak een zogenaamde Dagens lunch. Je kunt dan voor ongeveer 80 tot 100 SEK gebruik maken van een saladebuffet, warme gerechten, inclusief een non-alcoholisch drankje en koffie. In de Konditorie (Centralkonditori aan de Kungsgatan) wordt zelfgebakken brood verkocht. Je kunt er ook lunchen of een lekker gebakje eten. Datzelfde geldt voor het Grädhyllan Lantcafe en Teboden. Deze laatste twee liggen in een prachtige omgeving en hebben mooi gelegen terrassen. Bij Teboden (letterlijk vertaald: de theewinkel) zijn vele mooie spulletjes en honderden theesoorten te koop en te nuttigen.

Boodschappen:
Er zijn drie grote supermarkten in Markaryd: ICA, COOP en Netto. Deze zijn elke dag vanaf 8.00 of 9.00 geopend tot 21.00 of 22.00 uur. Op zaterdagmiddag zijn alle winkels, behalve de supermarkten, gesloten.

Banken:
Er zijn twee banken met pinautomaten.

Andere activiteiten:

  • Elandensafaripark
  • Speelgoedmuseum Brio in Osby/Brio-winkel
  • Themapark Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby
  • Glasmuseum/Utvarandamuseum Växjö
  • Linnés Råshult: de geboorteplaats van Linnaeus. Vlakbij Råshult is Möckelsnäs Herrgård gevestigd (Möckelsnäs 1, 343 71 Diö (Älmhult) Aan de achterkant van dit hotel-restaurant is een fantastisch verhoogd terras met een geweldig uitzicht over het meer. Hier kan je ook heerlijk lunchen.
  • Ikea Älmhult : de eerste Ikea met een prachtig, modern museum.

Er zijn twee, uitgebreide mappen in het huis, met nog meer toeristische informatie.

Handige adressen:

  • Apotheek: Kungsgatan 36b, ook op zaterdagochtend geopend.
  • Gezondheidscentrum: Vårdcentral, Hallarydsvägen 2.

Alcoholische dranken:
Licht alcoholische dranken, zoals licht bier en cider, zijn in de supermarkten te krijgen. Sterkere dranken zijn te koop in de Systembolaget, Drottninggatan.