Vår Vik

Vår Vik

De geschiedenis van het huis
Vår Vik is van oorsprong een zogenaamd soldatenhuisje en is gebouwd in het begin van 1900. Een klein huisje voor de soldaat en zijn gezin. Het huis bestond uit twee kamers, een keuken en een open zolder. In de loop der jaren zijn er renovaties geweest en is aan de achterzijde een stuk aangebouwd. De oorspronkelijk bouw bestaat uit de huidige woon- en benedenslaapkamer, de trapopgang en de plek waar de houtkachel in de huidige woonkeuken is gesitueerd. De soldaat kreeg bij een dergelijk huis de beschikking over een grote boerenschuur: het uthus (spreek uit: uuthuus).
Het uthus bestaat uit drie ruimtes die onderling met elkaar verbonden zijn. In de rechter ruimte stond wat vee.

De benedenetage
De woonkamer is ingericht met o.a. twee tweezits banken, een kleine houtkachel en een boekenkast met Zweeds-Scandinavisch- Nederlandse literatuur en detectives. Ook is er voldoende toeristische informatie en boeken over Zweden beschikbaar. Er is een kleine TV (met alleen een paar Zweedse zenders) met ingebouwde DVD-speler en een kleine stereotoren met CD-speler. Ook zijn er gezelschapsspelen aanwezig zoals scrabble, poker, trictrac, en badmintonrackets.
Bij het vallen van de avond kan je, zittend op een van de oude stoeltjes aan het raam van de woonkamer (of op de bankjes buiten bij het voorportaal), uitkijken over het terrein van Vår Vik en maak je een kans om een ree te zien oversteken vanuit het bos naar het open terrein aan de overkant van de kleine landweg. Een beetje geduld is dan wel op zijn plaats! 
De slaapkamer beneden beschikt over een riante boxspring van 1.60 x 2.00, een linnenkast en een ladenkast.
De aanbouw bestaat uit de grote en gezellige en volledig ingerichte woonkeuken met de originele
houtkachel, de huidige ingang via het terras aan de achterzijde, en de kleine, functionele badkamer
met douche, wastafel en toilet

De bovenetage
Deze etage was een open ruimte. Via de authentieke, stenen trap, langs de stenen schoorsteen bereik je de huidige twee slaapkamers met ieder een tweepersoonsbed van 1.40 x 2.00.

Het terrein
Het huis ligt vrij gelegen op een ruim stuk grond, waardoor je over volledige privacy beschikt.
Schuin aan de overkant van het huis vind je een gemaaid pad, dat leidt naar de steiger aan het riviertje Lilleån. Dit riviertje verbindt een aantal meren met de rivier Lagån. Bij de steiger kun je vissen op o.a. voorn, brasem en zeelt.